Sabtu, 31 Disember 2011

Lambaian 2012...


Assalamualaikum...
Hai sumer...
Lama ceq x mai sini...
Hangpa sume sehat ka???

Adei...
Akhir2 sem d Gombak sebelum Exam membuatkan aku x cukup tangan...
Terase kenikmatan waktu lapang...
Dengan Esaimen nak kene submit..
Kuiz...
Tugasan Islam...

Tapi hari ni aku ada de Rumah...
Lari sebentar dari kesibukan study untuk final exam...
Sebenarnya aku dah pun selesai jawab 3 paper untuk final exam..
Next paper jumaat depan (6 hb Jan 2012)..
Lambat agikan...

Yang pastinya...
Aku nak mengadu pasal diri aku...

Teruknya diri aku...
D sebabkan exam...
Aku lalai dengan tugasan dakwah...
Aku skip halaqah aku...
Aku x g wasilah tarbiyah..
Memang teruk betullah...

Sekarang ni..
Aku lari plak dari kampus...
Kononnya nak berehat...
Kononnya nak jumpe mak ayah...

Mana ada perkataan berehat dalam kamus dakwah...
Rehat nanti kat akhirat lah bro...
Tapi aku cuba menggapai segala kudarat terakhirku...
Cuba menstabilkan semula kondisi Imanku...
Memerah keringat terakhirku...
Mengimbangi Exam, Dakwah, Keluarga, Teman2...

Wahai mereka yang mengenali diriku d luar sana...
Jangan ingat aku seperti Nabi dan Rasul...
Aku x kuat sepanjang masa...
Akan tiba masa2 aku 'down'...
Apa yang aku perlukan ketika itu adalah tempat menumpang mengapai sedikit kekuatan rohani...

Hari ni masuklah ambang 2012...
Moga tahun yang berlalu ini Allah 'pandang' dengan seribu pandangan SYURGA...
Penuh dengan Ganjaran PAHALA...
Allahu AKBAR...

Duhai kawan-kawanku yang d UIAM...
Maafkan daku kerna meninggalkan kamu...
Aku bersenang-senang di rumah..
Kamu belajar bersendirian tanpaku...
HAHAHA....

Jadilah yang memebezakan kita adalah kita ingin berubah...
Salam 2012...

Jumaat, 9 Disember 2011

Jatuh Tersungkur


Assalamualaikum...
Wahai jiwa2 yang berbolak-balik...

Alhamdulillah... Masih lagi kita bernyawa untuk menyambung ekspedisi merentas alam ciptaan Allah...
Di kala waktu sempit ini, aku mengambil kesempatan untuk mencoret perkongsian aku kali ini untuk kalian semua...

MOGA BERMANFAAT..

Sekarang, UIAM dah masok minggu-minggu terakhir sebelum minggu exam datang menjengah...
Macam biasalah, aku nie suke nak bercerita tentang kehidupan yang berlaku disekeliling aku...

Exam...
Kadang-kadang niat kita akan sering berubah, adakah belajar untuk exam? Atau Belajar kerana ibadat???

Itu satu persoalan yang biasa kita dengar..
Semestinya semua orang akan berkata yang saya belajar kerana ibadat..
kerana ia satu tuntutan Fardhu...
BETUL???

Hakikatnya,
kita tak payah menipu diri sendiri...
Memang diri kita tak lari dari kenyataan yang kita belajar keran exam..
Buktinya,
Berapa ramai dari kalangasn kita yang membaca dan menghadamkan apa yang dipelajari setiap hari???
Bahkan kadang-kadang tujuan kita membuka buku bukan kerana ilmu...

Tapi jangan plak kita menyalahkan diri kita...
Sememangnya itu fitrah manusia...
Exam dicipta untuk menguji kita..
kalau tak, memang terlalu ramai orang yang belajarnya hanya di dalam kelas...
Itu pun jikalau dalam kelas kita dapat mneumpukan perhatian 100%...

Ingat satu hadith Rasululah SAW...
Mafhumnya:
Jadilah orang yang berilmu... Ataupun orang yang menuntut ilmu... Ataupun orang yang mendengar ilmu... Ataupun orang yang mencintai ilmu... Janganlah jadi golongan yang kelima, nescaya engkau akan binasa...

Ada satu analogi keikhlasan dalam menuntu ilmu...
Jikalau kita pergi kelas seharian kerana mungin untuk exam...
Tapi, kalau kita pergi ke kuliah-kuliah malam seperti kuliah sirah, dan pengajian kitab...
Semestinya kita akan pergi tanpa ada niat yang lain..
Tiada exam..

Ikhlaskan hati...
Itu je kot...
Actually ngan blur ngan assignment nie..
Hehehe...

Bnyak masalah kot sekarang nie..(masuk bab meluah perasaan plak)...
Ngan masalah hati nye..
Masalah ngan assingment yang menimbun...
Adei.
Ape2 pun..
Toward better achievement... :)

Jumaat, 25 November 2011

Sama ada menekan, ditekan atau tertekan???


Assalamualaikum...
Waduh, pendek kate sekarang aku sibuk sesangat...
Maklumlah dah lepas Mid Sem...

What i need to cover is:
1) Mid Term Ethics (30/11)
2) Assignment Individual Ethics (30/11)
3) Assignment Dirasat 90 % siap
4) Power Point Tilawah
5) Assignment Group Ethics
6)Assignment Usul Fiqh
7) 5 surah untuk Dirasat
8) 2 lagi surah untuk Tilawah 1

Dan dengan semua kesibukan ini tak lupe kene wat perkara sampingan seperti main game (stress), mutabaah harian dan mingguan, silaturrahim dan macam2 lagi...

So, how to be tawazun???
Setiap orang ada cara tersendiri...

Ada yang walau sibuk macam mana pun tetap slumber je main game (macam aku)...
Bagi aku, wat satu keje biarlah berkualiti...
Jangan terlalu stress, kelak diri kita yang merana...
Dont put too too too much burden within urself...
Sometime urself need to rest...
Kan kan???

Tapi jangan terlalu relax...
Everytime main je game...
Facebooking...
Tiduring...

Thats Y we need to be TAWAZUN...
Kita perlu Dunia..
Kita perlu Akhirat...
Dan antara 2 itu kenalah seimbang...

Ambik Dunia tinggal Akhirat...
Ambik Akhirat sampai tinggal dunia...
Jangan lupa, Dunialah tempat bercucuk tanam...
Kat Akhirat baru dapat tengok hasilnya...

Seriusly, cara saya belajar mungkin sangat berbeza nagn orang lain...
Jika saya ditekan, saya akan jadi lebih proaktif...
I can finish an assignment within one night...
The Quality is moderate...
I read the book night before the exam (Dont Try This at Home)...

Ramai yang kate, bolehlah Syaakir otak ko pandai...
Fresh...
I said no...
We must psycho the mind...
Make it follow our order...
Make it think faster...
Cukup kite bagi 'die' rehat tanpa berkerja...
Sekarang kita nak exam kita biar die kerja...

Apa yang nak saya tekankan juga about Study Smart and Study Hard....
The formula is like, Study Smart lebih organize dari Study Hard...
Study Hard keputusannya ialah memenatkan diri kita sendiri saja....

Another one...
Apa yang lebih penting???
Faham atau Hafal???
Kalau kita setakat Hafal tanpa kefahaman, itu bukan Proses Belajar namanya...
Betul???
Setuju???

Akhir kalam...
Be Professional....
Take the time to understanding your body and mind...

Apa yang membezakan kita adalah kita ingin BERUBAH...

Sincerely,
Muhammad Syaakir Lee...

Khamis, 3 November 2011

Sakitnya Semester 1...


Assalamualaikum...

Lama dah tak tulis entri baru dalam dada halaman ini...
Apa khabar diri-diri yang sibuk ber'exam'...
Maklumlah minggu-minggu mid-sem di universiti baru saja menjengah...
UIAM pun sama gak...

Tapi bagi diriku macam tak exam je...
1 minggu 1 paper...
Lagi 3 paper ada lepas Cuti Mid-Sem...
Maknaya, minggu tu aku tak raya dab cutilah kan...
Sibuk mengulangkaji dan juga tak lupa nak menyiapkan beberapa assignment yang tak sudah...

Subjek yang aku ambik sem ni tak banyak mana pun...
Adalah dalam 6 matapelajaran...
Nak tahu tak???

1. Tilawah 1
- Subjek ni aku nak ambik masa aku sem pertama lagi kat UIA ni... Tapi tak boleh add sebab dah penuh... Aku kan jenis pemalas nak add manual... So aku baru ambik sem ni... Komen aku kat subjek ni, agak susah sebab kena hafal juz 30... Memang aku dah hafal lebih dari separuh juz 30... Tapi, yang kene tasmik nye start belakang iaitu surah naba'... Setakat tilawah dengan tajwid Insya Allah x de masalah... ada satu assignment...

2. Madkhal ila Usul Fiqh
- Aku suka subjek ni... Walaupun aku dibawah major Usuluddin... Ustaz yang mengajar subjek ni juga terbaik.. Ustaz Sobri namanya... Aku faham je ape yang diajarnya... Dan saru lagi, senang je tugasan yang diberi... Cume beberapa homework, group assignment dan exam yang just letak betul atau salah.... Cume kata orang markah dia susah sebab jawapan final yang dia nak kene base on buku...

3. Islamic Ethic
- Memang aku susah faham subjek ni sebab ustaz yang mengajar aku adalah ustaz Yaman... Kurang faham lah mula-mula kelas tu.. Sekarang bertambah baik cara atau teknik penyampaian die... Dari segi markah atau carry mark, Uztaz ni bagi exam mid, satu assignment dan musyarakah... Ok je.. Tapi kena usaha lebih dalam memahami konteks... Assignment die je aku tak de idea nak wat camne... Aish...

4. Islamic Aqidah
-Pergh.. Pada mulanya aku rasa malas je nak gi kelas ustazah ni... Tapi, lama-kelamaan, aku rasa ok je ustazah ni... Cume markah yang diberikan agak strict... kena base on apa dia syarah.. So, dalam kelas tu korang kena rajin menyalin note... Dari segi markah, just ada 3 exam dalam kelas, satu lagi musyarakah... Tu je...

5. Dirasat Mukhtarat minal Quran
- Bagi subjek ni just banyak kena hafal lah.. Ngan mufradat nye lagi... Surah tasmik... Agaknya aku tak dapat nak tasmik awal-awal... Habiskan Tilawah dulu baru hafal 5 surah bagi subjek ni... Surah agak panjang gaklah... Mujadalah, Hasyr, Juma'h, Mulk ngan Soff... 2 surah je kene hafal... yang lagi 3 kena ingatkan balik je.. Alhamdulillah... Dan satu lagi kena buat assignment.. Nasib baik agak senang je assignment nya.. Just, banyak benda nak kena wat... satu lagi kena mid term...

6. Modern Muslim Thinkers
- Subjek yang best.. Membahaskan tentang tokoh-tokoh pemikiran yang di era baru... N nak carry mark pun senang... Ada short presentation ngan mid term.. Satu assignment compailation dari short-short presentation yang kami buat...

Pendek kate agak sakit gak lah dari bab hafalan... Adei, cume apa yang perlu diingat adalah kesah Waqi' dan juga Imam Syafei...

(( Berjumpe Imam Syafei' dengan Syeikh Waqi' iaitu gurunya... Berkata Imam Syafei'... Wahai Syeikhku, kebelaknagan ini hafalan ku makin lemah... Jawab Waqi': Ilmu itu cahaya, dan cahaya tak akan masuk ke dalam hati-hati yang kotor....))

Apa maksiat yang Imam Syafei' buat sampai hafalan dia lemah???
Imam Syafei' cume terpandang aurat wanita iaitu tapak kaki ketika berjalan di pasar...
Ada riwayat mengatakan terpandang betis...
Lihat!!! Cume itu sahaja...
Kita??? Tidak puas terpandang malah menatap...

Sucikan hati kita...
:)

Ingatlah yang membezakan kita dengan yang lain adalah kita ingin berubah...
Wasalam...

Yang mengingati dirinya sendiri,

Muhammad Syaakir Bin Mohd Ridzuan Lee...

Jumaat, 21 Oktober 2011

Nawaitu Hatiku???


Bismillah ar-Rahman ar-Rahim….

Assalamualaikum para pemilik kepingan-kepingan hati sekalian…

Malam ni di UIAM ada banyak ‘taman-taman syurga’ yang dinaungi sayap para malaikat…

Indahnya malam jumaat…

Kebetulan malam ni juga hujan lebat…

Moga-moga hujan tersebut adalah hujan rahmat dari Allah, Insya Allah…

Terharu aku melihat Forum “Mengesan Gerakan Kristianism di Kampus” (kalau tidak salah) dihadiri ratusan mahasiswa dan mustami’ di SHAS Masjid…

Dalam deraian hujan…

Tapi destinasiku bukanlah ke sana, tapi ke LT 5 untuk menuju ke taman hadith yang disampaikan Ustaz Ishak…

Sesampainya aku di sana dalam keadaan lencun…

Basah bajuku…

Tajuk Kuliah Hadith hari ini adalah Hadith pertama Imam Nawawi iaitu NIAT…

Walaupun sudah berulang kali aku mendengar kupasan hadith tersebut…

Malah aku juga pernah memberi penyampaian berkaitan hadith tersebut…

Tapi, tidak salahkan kalau aku pergi untuk TAZKIRAH diri ini semula…

Aku pernah dengar satu kata-kata tapi dah lupa siapa yang menuturkan kata-kata tersebut…

Lebih kurang begini bunyinya…

“Barangsiapa yang tidak pergi ke satu majlis ilmu dengan niat dia tidak ke majlis ilmu tersebut kerana dia telah pun tahu ilmu tersebut, maka ilmu yang ada pada dirinya itu akan hilang”

Masya Allah… Dahsyat bukan… KEDAHSYATAN NIAT…

Antara POWER nya NIAT…

Kalau kita niat ingin melakukan kebaikan, kita sudah pun memperolehi pahala...

Niatlah yang membezakan adat dan ibadat…

Aku ada soalan…

Apa bezanya kita datang majlis ilmu di masjid-masjid dan juga kelas???

Kedua-duanya memang ilmu…

TAPI!!!

Yang membezakannya keduanya itu adalah HADAF…

Kalau kita datang ke kelas-kelas mungkin niat kita ada sedikit pada nak exam dan lain-lain…

Tapi, kuliah ilmu di masjid ada ke exam??

Ada ke dapat bawa kita kerja gaji mahal-mahal???

Jadi, kalau kita malas nak pergi majlis macam di masjid mesti ada suatu maslah pada tempat NIAT iaitu HATI…

Muhasabahlah kita semua…

Satu peringatan buat diriku dan dirimu jua…

Biarlah yang membezakan kita dengan mereka adalah kita ingin BERUBAH…

Rabu, 12 Oktober 2011

Yang tak ku sangka-sangka


Assalamualaikum...
Pagi yang redup dan dingin...

Aku cuba untuk tidak melelapkan mata ini...
Rutin harianku setiap pagi telah pun diselesaikan...

Dengan masa lapang ini terdetik pula hati kecil yang kotor ini untuk mencoretkan sesuatu setalah mataku menatap coretan sahabat-sahabat dalam blog masing-masing....

Seperti apa yang aku niatkan ketika mula-mula menubuhkan blog ini, aku niatkan untuk mengisi dada dimensi ini dengan coretan hati dan meluahkan perasaan dan juga perkongsian yang berguna...

Kebelakangan ini aku banyak melihat satu perkara dari sudut yang pandangan berbeza...
Benarlah jika kata-kata seorang sahabatku: " sebuah buku yng anta baca ketika form 1 tak akan sama kefahamannya saat anta baca ketika form 5"...

Kini aku sudah bergelar mahasiswa.. Tapi aku hanya ingin digelar pendahaga ilmu... Penuntut ilmu yang hanya menumpang berilmu dari para ulama'... Siapa yang ngin mengelarkan dirinya sebagai mahasiswa Islam... Mahasiswa IRK (kalau d IIUM)... Tapi kehadiran di kelas masih mempunyai cacat cela yang tidak patut dilakukan...

Dimana dia si pelajar YANG MENJAGA MASA???
Dimana dia si penuntut YANG TEKUN DAN FOKUS DALAM TAALIMNYA???

Terkadang kita hanya belajar kerana belajar...
Tekun dengan assignment dan kuiz...
Tapi tidak menyeimbangkan dengan alam akhirat...

Solat hanya di bilik kerana nak jimat masa buat assignment dan baca untuk kuiz...
Melewatkan solat kerana hal yang kurang penting seperti online dan juga berbual...
Sudahkah kita lupa kepada hadith Rasulullah bila mana seorang sahabat bertanya Rasulullah: Apakah amalan yang paling bagus??? Jawab baginda: Sembahyang pada awal waktu, berbuat baik kepada ibu bapa dan jihad fi sabilillah....

Jihad fi sabilillah pun berada pada kedudukan terakhir...
Suka untuk dikongsikan apa yang aku pelajari hasil mentoring dengan pelajar-pelajar intake baru IIUM (direct intake)...

"Nak tengok hasil kebaratan dalam sistem pembelajaran??? Contoh kita ambil dalam UIA... Pelajar Kuliah IRK (3 department: Fiqh, Quran Sunnah & Usuluddin) ada dalam 700 orang... Pabila waktu subuh, di masjid sahaja jamaahnya lebih kurang 50 orang dan tak semua jemaah tersebut adalah IRK... Mungkin dalam 20 orang... MANA PERGI LAGI 680 PELAJAR IRK YANG LAIN??? Ye, memang tak disangkal mungkin ada yang solat di surau-surau mahallah... Tapi berkemungkinan tak jika saya kata masih ada yang tertidur di hanyut mimpi di atas katil"...

Terkadang kita tidak sedar, kita tahu yang belajar adalah satu jihad fi sabilillah...
Tapi, jika kita belajar tanpa niat yang betul...
Adakah ia masih digelar jihad fisabilillah...
Belajar tapi mengendahkah kewajipan dakwah...
Mengendahkan kewajipan Amrullah...

Aku pernah bertemu dengan seorang pemilik kedai motosikal di BAtu Caves...
Seorang Melayu dan Muslim...
Walaupun dia cume seorang mekanik, tapi die berkemampuan untuk memberikan aku tazkirah lebih kurang 10 minit...
Sungguh tak disangka...
Ia bermula setelah dia bertanyakan tentang kos aku di UIA...
Kemudian beliau mula berbicara dan berkongsi ilmu yang dipelajari beliau...
TENTANG USULUDDIN dan AKIDAH...

Tak mustahilkan aku katakan beliau lebih 'Alim daripadaku...
Walau tidak mengambil jurusan IRK di UIA, tapi masih hebat dalam ilmunya...
Ada satu kata-kata yang aku nak kongsikan...
"Amat rugilah jika seorang itu berbangga dengan kenderaannya yang mahal atau laju, tapi bila di waktu subuh khususnya ia masih tersadai di garaj-garaj..."

Muhasabahlah semula...
Aku tidaklah seperfect orang lain...
Apa beza kita dan orang lain biarlah kerana kita INGIN BERUBAH...



Yang Suka Menyibuk,

Shark the Great...

Rabu, 5 Oktober 2011

Islam 20 tahun....




Assalamualaikum...


Wahai jiwa-jiwa yang mengESAkan ALLAH...

Duhai jiwa-jiwa yang dhagakan keREDHAAN ALLAH...


Jika ditanya tentang umur...

Berapa lamakah kita telah menumpang di bumi ALLAH SWT???

Berapa gelen udara yang kita telah sedut???

Berapa banyak nikmat tuhankah yang telah kita guna???


Islamkah kita???

Berapa kualitikah SYHADAH yang kita sering ucapkan???

Sekarang muncul satu ideologi yang mengatakan yang ramai ummat ISLAM hanya ISLAM pada NAMA...

Adakah kita salah seorang daripadanya???


Suka untuk dikongsikan di sini...

Aku bersama beberapa jiwa-jiwa suci duduk berbincang tentang TAUHID...

Bayangkan, jika datang seorang kafir yang berminat untuk mengetahui tentang ALLAH...


Maka dia bertanya...

Wahai Muslim, kau percaya tuhan itu ada....

Apakah buktinya???


Berfikirlah sejenak..

Jika aku sendiri dilontarkan soalan begitu, belum pasti aku tidak tergagap menjawab...

Aku seorang mahasiswa bidang Usuluddin dan Perbandingan agama...

Malah aku adalah Insan bergelar muslim selama 20 TAHUN...

Muhasabah..

Apakah kita ini muslim ikut-ikutan???

Kita ISLAM kerana Ibu Bapa kita ISLAM???

Tapi kita tiada usaha langsung untuk mendekati ISLAM..

Dengan keadaan inikah kita mengharapkan SYURGA ALLAH???

Dengan keadaan inikah kita mengharapkan permintaan kita diqabulkan???


Berubahlah...

Transformasikan diri..

Jadilah lebih baik...

Janganlah ISLAM setakat pada I/C...



Bittaufiq Wal Hidayah Minallah...
Allahu Rabbi... :)


p/s: sekadar peringatan buat diri ini yang sering terlupa...

Khamis, 29 September 2011

Matlamat yang Jelas....

Assalamualaikum...

Dah minggu ketiga dah sesi pembelajaran du UIAM Gombak...

Selama itu juga aku cuba mengekalkan imej sebagai Anak, Abang, Kawan, Muslim, Dai'e dan juga Hamba Allah...

Seriusly beberapa hari ini aku rasa feel semacam je... maaflah sebab entry kali ini aku meluahkan perasaan yang terpendam plak... Maklumlah kawan-kawan aku tak baca pun blog aku yang sebijik ni.. Hehehe...

Firtsly bermula bile aku start demam... nak kate demam pun tak... Dalam kelas tetibe rasa mengantuk yang tak dapat ditahan... Memeang aku boleh dikirakan tidurlah dalam kelas tu... 2 kelas aku x fokus...

balik je bilik aku ingat nak tido... Masa tu lepas asar.. Aku tak suke sangat tidur lepas Asar... Tapi aku cuba juga lelapkan mata.. Kawan aku kata sebab aku tak cukup tidur.. Maklumlah aku ni dah lah aktif, pastu x cukup tidur... Tapi badan aku panas semacam... Aku pun wat kesimpulan aku demam sebab beberapa hari yang lepas aku meredah hujan balik ke bilik...

Next day, aku sihat macam biasa... Alhamdulillah mutabaah ibadah aku ok je sepanjang minggu tu.. tapi hati dan perasaan je yang agak runsing... Adei, masalah betollah kan... Aku try cari solution dengan cuba melakukan ibadah tambahan... Doakan aku jadi seperti dahulu...

Thabbit Hadhafi ila Mardhatillah wa Khair... :)

Sabtu, 24 September 2011

Study Lillahi Taala


Assalamualaikum...
Jauhnya aku dari semalam...
Dekatnya aku dengn kematian...
Bodohnya aku pada hari esok...

Apa khabar semua para pencinta ilmu...
Agak lama aku x berkongsi pendapat dan pandanganku dalam blog ini yang berbentuk ilmiah...
Jadi, kali ini fikiranku cuba untuk membawaku terbang meyelongkar satu perkara yang amat lazim yang berlaku dalam kehidupan manusia keseluruhannya...

Semua tahu akan hukumnya belajar... Tapi ramai yang tak tahu yang mereka boleh masuk syurga dengan belajar... Kalau bab dalil wajibnya belajar, sabda Nabi Muhammad mafhumnya:

"Menuntut ilmu fardhu bagii setiap individu muslim"

Semua orang juga tahu akan kebenaran bahawa setiap perbuatan boleh dijadikan ibadah dengan niat... Tapi kalau perkara jahat atau maksiat kepada Allah semestinya berdosa dan termasuk dalam maksiat bukannya ibadat...

Contohnya, tidur dengan niat kerana Allah, niat untuk berehat supaya dapat mneyambung beribadat kepada Allah adalah ibadat... Berbeza dengan tidur seorang kafir...

Jadi, apa kaitan dengan tajuk yang terpampang di awal kertas maya ini???

Belajar kerana Allah... Difikirkan kembali, muhasabah semula...

APAKAH KITA BELAJAR SEKRANG INI KERANA APA???

Mesti ramai yang akan menjawab ibadat dan fardhu... direnungkan kembali, adakah ibadat yang dikejar kita? Atau kita belajar kerana hendakkan kepada CGPA yang tinggi untuk mendapat kerja yang bagus-bagus. Nanti akan begaji tinggi.

Ingatlah, belajarlah kerana Allah.. Nescaya kita tak akan kecewa kepada keputusan yang kita terima... Kalau pelajaran kita mendapat kejayaan cemerlang, itu adalah satu bonus bagi kita... Tapi keutamaan kita adalah LILLAHI TAALA...

Allah tak lihat pada sesuatu natijah (keputusan atau hasil), Tapi Allah lihat pada kesungguhan dan ketekunan kita lakukan satu pekerjaan...

Agaknya tidak terlambatlah bagi mereka yang dalam sesi pembelajaran untuk membetulkan niat kita semula....

Selasa, 13 September 2011

Tarbiahkan HATI...

Assalamualaikum...

Jiwa ini berpendidikan dan ingin terus begitu...
Jiwa ini terasa kosong jadi mahukan terisi...
Jiwa ini bosan jadi mahukan hiburan...

Apa khabar kalian... Alhamdulillah, semalam telah pun bermula sesi pembelajaran bagi sesi semester 1 2011/2012... Semalam sambil-sambil menunggu pensyarah masuk... Aku telah bertemu ramai kawan-kawan yang sedang sibuk mencari bilik pensyarah untuk mengambil tandatangan bagi menambah matapelajaran ke dalam kuliah... Aku pun tidak terkecuali... Aku kekurangan 6 credit hour... Aku memerlukan lagi 2 subjek bagi memenuhkan quota credit hout yang normal iaitu sekitar 15 credit hour...

Berbalik kepada kawan-kawan yang aku terserempak sebelum ini.. Mereka ini semua adalah teman-teman seangkatan ketika di Pusat Asasi UIAM... Tetapi kemasukan mereka agak lambat berbandingku atas beberapa sebab... Yang ingin dibincang aku di sini bukanlah sebab-sebabnya... Tapi kekurangan yang terdapat pada batch baru iaitu intake 111xxxx... Antaranya adalah :

1. Taaruf Week yang amat lama sejak hari selasa hinggalah ahad...
2. Sesi bergambar yang mereka perlu lakukan sendiri (matrik kad)...
3. Ketiadaan tempat kosong untuk register subjek secara online, jadi mereka perlu lakukannya secara manual iaitu prosedur yang amat banyak (kerenah birokrasi)..

Tersebut adalah di antara kelemahan yang dapat aku perhatikan sepanjang aku perhatikan di awal minggu pembelajaran... Tapi, apa yang ingin aku ceritakan di sini. agaknya apakah perasaan pelajar-pelajar baru yang sangat bersemangat untuk menimba ilmu tapi tercemar dengan beberapa insiden seperti yang di atas.

Jika seorang pelajar itu ditarbiah di dalam sistem, pasti mereka akan memandang perkara di atas dari sudut yang berbeza berbanding pelajar biasa yang mungkin sekarang mengalami tekanan jiwa akibat masalah di atas. Di sini ingin aku senaraikan beberapa situasi yang muingkin berlaku kepada pelajar yang ditarbiah di dalam ISLAM...

1. Mempraktikkan konsep tawakkal iaitu Azam, Amal dan juga Doa'...
- Doa adalah perkara yang sering dilupakan oleh manusia.. Misalan dalam proses add subjek... Mereka mungkin telah pun Melakukan Azam.. Sangat berazam untuk mendapatkan subjek yang sekian-sekian... Mereka juga telah melakukan Amal iaitu pergi ke bilik pensyarah untuk mendapatkan sign dan ke General Office pula untuk submit borang... Tetapi mereka lupa untuk doa... Jadi konsep tawakkal mereka menjadi kekurangan satu elemen penting iaitu hubungan dengan Allah...

2. Merapatkan ukhuwwah...
-Di dalam kesibukan dan kepenatan, masalah yang berhubung dengan perkara yang diceritakanku di atas, para manusia yang 'istimewa' ini dapat saja melakukan sesuatu perkara 'bonus' terhadap diri mereka iaitu merapatkan ukhuwwah... Misalannya mereka sambil beratur panjang untuk submit borang kepada oggoce, mereka boleh sahaja bermesra sesama sahabat bukan hanya duduk sambil menghasilkan muka tension kerana telah lama beratur... Selain itu, boleh saja mereka berzikir pada masa terluang kerana jika mereka sibuk pastinya amat sukar untuk mereka mengingati ALLAH...

3. Penguji kesabaran...
-Masya Allah.. Perkara yang paling susah untuk ditahan dalam diri manusia.. Disebabkan kurang sabar, ada sahaja jiwa yang terbunuh.. Ada saja perkara yang tidak diingini berlaku... Para manusia istimewa yang tertarbiah insya Allah dapat menghindari kes seperti ini... Mereka akan dapat melihat setakat mana kesabaran yang mereka punyai... Adakah setebal kerak bumi ataupun hanya setebal seurat rambut....

Lihatlah... Berbeza sungguh jiwa-jiwa yang ditarbiah... Subhanallah... Saksikan saja para sahabat yang ditarbiah Rasulullah... Jika anda mencampakkan mereka dimana-mana, insya Allah mereka akan hidup bukannya mati... Everything begins with TARBIYAH... :)

Ahad, 11 September 2011

Kembali ke "Taman Budi dan Ilmu"


Assalamualaikum...

Alhamdulillah... Diri ini sudah pun menjejakikan tayar motornya ke bumi UIAM, Gombak semula... Pelbagai perasaan bercampur-baur di dalam hati ini... Gembira pun ada, rindu pun ada, malas pun ada... Bak kata orang memang tak keruan hatiini pada saat itu...

Mak ku berkata pada malam sebelum aku akan berangkat: " Kau ni betul ke nak balik esok nie?"...

Mana tak nya tidak dia biang begitu... Beg pun baru separuh berkemas... Malasnya aku nak balik, hanya Tuhan je yang tahu... Esok paginya yang aku dijadualkan bertolak hujan... barang-barang yang tak dikemas aku tangguhkan lagi masa berkemasnya...

Selepas solat Zohor baru aku mula berkemas dengan serius... Jam 2.30 petang menjadi sasaran aku untuk bertolak... Tup tup... Pukul 3.30 petang juga baru aku bertolak... Berbekal doa daripada keluarga dan juga wang untuk mengisi minyak motorku, aku bergerak ke Jalan lama-Jalan Bukit Kechil-Bukit Rambai-Bertam-Lebuh AMJ-Tol Simpang Ampat-Lebu Raya Utara Selatan...

Lama sungguh aku tak berada di lebuh raya... Terjadi beberapa insiden yang memungkinkan aku kemalangan, tapi Alhamdulillah aku dijaga Allah... Antaranya, brek mengejut untuk mengelak monyet, kereta brek mengejut kerana sesak, kereta membolek secara tiba-tiba untuk menukar lorong dan juga kesalahan sendiri iaitu mencilok-cilok ketika trafik sesak...

Sampainya aku di UIAM, jam menunjukkan lebih kurang 6.15 petang... Aku terserempak dengan beberapa sahabat lamaku di Pusat Asasi UIAM Nilai... Gembira aku untuk kembali ke UIAM...

"Selamat Datang kepada semua kawan-kawan dan juga intake baru UIA"
"Selamat Kembali buat mereka yang senior"

Moga sem ini akan membuahkan satu kejayaan besar... :)

Selasa, 6 September 2011

Dikeheningan Malam




Assalamualaikum wahai jiwa-jiwa sekelian...

Sekarang tengah malam.. Bukan sedang malam, tapi betul-betul tengah malam... Dah hampir jam 1.15...

Masa begini memang best nak berqiamullail... Di sebabkan aku tak melelapkan mata lagi, aku nak ambik kesempatan bermuhasabah saja buat masa sekarang ini... Jom kita muhasah diri sama-sama...

Sebelum itu, apa muhasabah ni ye?

Muhasabah kalau ikut logik akal aku kan, berasal dari perkataan arab yang 'root word' dia adalah hisab atau dalam bahasa Melayu dia Hitung... Jadi, muhasabah ini bermaksud kita menghitung atau menilai apa kita dah buat pada hari tersebut...

Contoh:
Hari ini banyak ibadat sunat tak buat... Dhuha tertinggal, rawatib solat isyak je aku buat, puasa enam tak mula lagi... Kesimpualannya, hari ini macam lebih teruk aje dari semalam...

Ulasan:
So, apa kita nak buat? Mesti lah kita kena tanamkan azam untuk perbaiki diri kita.. Perbaiki.. Macam aku sekarang IMAN sangat MENURUN... Sebab tu aku mengharapkan masa berjalan lebih cepat untuk aku pulang ke lubuk KEIMANAN semula... I Like UIA because there I learn a lot about TARBIYAH.. :)

Bukan aku bermaksud UIA ke lubuk KEIMANAN, tapi kat UIA ramai kawan-kawab yang kuat.. Jadi, untuk kuat kita kena bersama orang yang kuat... Kalau ada salah sila betulkan ye...

p/s: kalau yang muhasabahnya dia asyik buat dosa yang sama, jangan berputus asa untuk bertaubat... Sebab Allah tak akan pernah letih untuk mengampunkan hamba-NYA... :)

Ingat, ada satu ayat Quran kalau aku tak silap (tolong betulkan kalau salah) mafhumnya ada segolongan tu yang paginya beriman dan petangnya kufur... Naudzubillah, jangan kita masuk dalam golongan macam itu yer...

Banyakkan doa menetapkan hati:

اللهم يا مقلب القلب, ثبت قلبي على دينك وغلى طاعتك

bermaksud: Wahai tuhanku yang membolak-balikkan hati... Tetapkanlh hatiku ke atas agama-Mu dan ke dalam mentaati-Mu...

Bercakap tentang TAAT ni, aku pernah berlajar kuliah agama di surau kampungku tentang taat... Kalau tak silap SABAR ni ada 3 jenis...

1. Sabar dalam menuruti perintah ALLAH...
2. Sabar dalam menjauhi larangan ALLAH..
3. Sabar dalam mengahadapi ujian ALLAH...

Aish, macam-macam pulak ye terlintas dalam kepala ni malam-malam macam ni... Sayu je suasana... Best Qiam waktu macam ni... Cerita pasal Qiam pulak, aku ada dengar tips dari murabbi ku untuk senang bangun Qiam.. Antaranya:

1. Qailulah / tidur sebentar sebelum zuhur atau selepas zuhur...
2. Tidak membuat kerja-kerja yang terlalu berat pada siangnya...
3. Tidak tidur dalam keadaan terlalu kenyang...
4. Minta kawan yang selalu bangun malam kejutkan (ni kelakar sikitlah)...

Suke jugak aku nak kongsi satu kata-kata seorang ulama' yang aku teringat pada hening malam ni... kata beliau:

"Jangan ingat satu dosa yang kamu lakukan itu adalah satu"

Kenapa Ulama' tu kata macam tu? Sebab satu dosa akan diikuti dengan dosa yang lain.. Sebab tu ada pantun Melayu yang mengatakan:

" Siakap senohong gelama ikan duri,
bercakap bohong lama-lama mencuri"

betulkan apa pepatah tu beritahu... Kebanyakan pantun atau pepatah Melayu terhasil adalah sebab pemerhatian orang dulu-dulu.. Kalau tak betul takkan mereka (orang dulu-dulu) nak buat pantun nasihat macam ni kan... Logik kan... :)

Ok, aku rasa nak gerak tidur dululah ye.. Doakan esok akan jadi lebih baik dari hari ini... :)

Salam Kemaafan dari Muhammad Syaakir Bin Mohd Ridzuan Lee...



Gambarku terkini... (diambil pada 4hb Sept 2011)

Selasa, 30 Ogos 2011

Aidilfitri 1432 h...


Salam Lebaran semua... :)

Apa khabar anda di Hari Raya ini?? :)

Allahu Akbar 3x..
Walillahil Hamdu...

Alhamdulillah Syawal menjelma jua... Ramadhan yang pergi meninggalkan sejuta kenangan buat kita semua..

Semoga IBADAT yang kita lakukan di sepanjang Ramadhan yang lepas akan diterima ALLAH dan pahalanya akan dilipat kali gandakan lagi.. Insya ALLAH..

Tadi g solat raya macam biasa di Musolla Muallim Hj Abdul WAhid yang terletak di Madrasah Annuriah Addiniah... Kerinduan kepada para Ustaz dan Ustazah yang mendididk diri ini terubat
jua akhirnya...

Terima Kasih Para Guru kerana mendidik anak didik yang handsome ini selama 10 tahun.... Maklumlah dari darjah satu sampailah tingkatan 5... :)

Akhirnya aku jadi manusia juga... Hehehe...

Di sini saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1432h bersamaan 2011m kepada semua rakan. sahabat handai, taulan sedare mara dan sape2 yang mengenali diri saya yang handsome ini.. Hehehe.. :)

Moga Syawal kali ini akan membersihkan diri kita dari segala dosa2 yang kita lakukan kepada orang2 (bukan yang kat sawah tu taw) dengan kita saling maaf-bermaafan... :)

Sayanora dari Muhammad Syaakir Bin Mohd Ridzuan Lee....

Sabtu, 20 Ogos 2011

Bulan Ramadhan di fasa terakhir...








Assalamualaikum..
Alhamdulillah..

Bulan Ramadhan berada d fasa terakhir... Apa perlu kita buat?


-Ayuh mewajibkan Qiam pada 10 malam terakhir... kalau malas sekali pun buatlah walaupun 2 rakaat...

-Ayuh jangan tinggalkan terawih lagi... Walaupun sunat, tapi kalau tinggal rugi je.. Pasti ke kita ada lagi Ramadhan akan datang?

-Qur'an kalau masih lagi tak khatam or bawah dari target sehari sejuz.. Ayuh pulun abes.. Ingat lagi tak satu huruf 10 kebaikan macam sabda Rasulullah?..

-Lakukan ibadah sunat sekerap mungkin.. Rawatibnya, dhuhanya dan lain-lain.. Pahala ibadah sunat disamakan dengan pahala ibadah fardhu pada hari biasa di bulan Ramadhan.. Kira macam buy 1 free 1... :)


##Moga saat malam Al-Qadar berkunjung tiba, kita sedang hidupkan malam dengan munajat, qiam dan tilawah Quran

##Bukannya kita sedang hangat bermain mercun, hangat online facebook, hangat berdengkur atau lebih teruk laki sedang hangat membuat MAKSIAT, Nadzubillah...


Ahad, 14 Ogos 2011

Cemburu dan Dengki...




Assalamualaikum...
14 Ramadhan 1432 hijriyyah bersamaan 14 Ogos 2011 masihiyyah...

Kai ini ingin ku berbicara tentang Cemburu or jelez dan juga dengki or envy kalau tak silaplah...

Cemburu...
Mengikut definisi yang diberikan seorang sahabat di dalam laman sesawang sosial.
Cemburu bermaksud satu perasaan yang tidak disertakan dengan perbuatan atas apa yang diperolehi orang lain tapi berusaha untuk berbuat sepertimana orang tersebut buat.

Dapat difahami maksudnya kita cemburu akan orang tersebut kerana tidak mampu berbuat sepertimana orang itu membuatnya...

Faham tak ni? hehehe...

Contoh: Sahabat A dapat jadi cikgu sandaran. Sahabat B nak jadi juga cikgu sandaran tapi tak kesampaian. Jadi dia cemburu pada sahabat A dan cuba jadi lebih baik dari sahabat A agar dia turut diterima menjadi guru sandaran.

Manakala definisi Dengki sama juga yang diberikan sahabat di Facebook.

Dengki bermaksud satu perasaan yang disertakan dengan perbuatan atas apa yang diperoleh seseorang.

Maksudnya seoran itu dengki akan kebolehan seseorang yang riada pada die.

Contoh: Sahabat A dapat jadi guru sandaran sebab bapa sahabat A guru besar di sekolah tersebut. Sahabat B dengki dengan sahabat A lalu dia pun putuskan persahabatan antara mereka.

Itulah 2 definisi mudah yang diberikan sahabat saya.

Tuntasnya, cemburu mempunyai kebaikan contohnya, Sahabat A cemburu sahabat B dapat A dalam keputusan peperiksaan. Lalu sahabat B pun berusaha untuk memperbaiki diri dengan belajar bersungguh-sungguh.

Kadang-kadang jua, cemburu boleh bertukar menjadi dengki.

Ingatlah apa yang berlaku pada Iblis. Kerana dengki dan bongkak dia dikeluarkan dari SYURGA. Dengki kepada Nabi Adam kerana dimuliakan Allah sehingga disuruh-Nya semua Malaikat untuk sujud kepadanya.


Isnin, 8 Ogos 2011

Kisah Hati Ini...




Assalamualaikum w.b.t...
Apa khabar para pejuang Islam yang masih thabat di medan dakwah?
Apa khabar para rahib yang beribadat semata mencari keredhaan Allah?

Ape ke serius aku kali ni ye...
Agaknye masih sempat lagi untuk dirku mengucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa...
Sekarang dah 8 Ramadhan...
Aku masih tetap berada di bumi Melaka...
Niat untuk bersama2 Ikhwah di bumi Gombak masih tidak kesampaian...
Begitu jua untuk bersama2 adik2 di Nilai...

Meskipun mutabaah amalan di jaga, tapi hati ini semacam kering tanpa makanan rohani...
Kerinduan pada aktiviti di Gombak menular...
Satu2 wajah2 yang berselimutkan nur para Ikhwah silih berganti di ingatan...
Miskinnya aku tanpa tarbiah...

Bulan September...
Penantianku pada bulan tersebut...
Kenape yer?
Maybe sebab sem 1 akan bermula semula...
Satu lagi, bulan tersebut aku akan berreunion ngan geng aku dari CFS...
:)

Sebut pasal study...
Kecewa ngan result subjek sem 3, 2010/2011 baru2 nie...
Turunnye pointer menunjukkan turunnya prestasi aku dalam pelajaran...
Kenape?

Teringat kata2 seorang akhi...
"Kita kene buktikan yang orang tarbiah bukan tak boleh skor dalam exam"...
Sem 2 Alhamdulillah aku mampu...
Kenape ngan Sem 3???
Aku lalai...
Aku tak boleh jadikan alasan tarbiah menjadi penyebabnya...
Tidak!!!
Mana pergi diri aku yang bermotivasi???

Insya Allah...
Aku cuba pulun abes Sem 1 nanti...
Naikkan pointer...
Naikkan Mutabaah...
Azam yang kukuh...
Moga thabat...
Jangan semangatdi awal sem saje...
:)

Selasa, 19 Julai 2011

Semut Ajaib





Assalamualaikum...
Apa khabar yang berhormat sekalian...
Lama dah ambo x menulis kat kertas maya nie yer...
Berkongsi sesuatu dengan tuan ambo sekalian...

kali ni ambo nak bercerita berkenaan semut...
semut ajaib yang sangat ajaib....
Cite ni bukanlah cite dongeng orang tua2...
Cite ni bukan juga cite ciptaan atau rekaan...
Pendek kate, cite nie hak benar2 belake....


Kalu kite tngok manusia berkumpul ramai2 dengan me
makai baju yang warnenye same, mesti kite kate mcam semut kuning (kalau Perhimpunan Bersihlah)...
Betulkan!!!
Jom kita menyingkap kerajaan bawah tanah...
The Underground Kingdom...


1. Semut yang rajin...
-Kenape kite x rajin macam semut ek? Kadang2 bosan tengok semut, ari2 keje... Pastu dah lah dok hurung makanan kite... Dok ggit kaki kite... Sakit kot.... Tapi, Jom kite lihat dari sudut pandangan yang lain... Kalaulah semut x bersihkan 'sampah-sampah' yang kita sepahkan, confirm dan pasti Malaysia bahkan seluruh dunia jadi kotor... Nak harapkan kita dok bersihkan, sorry lah an... Sisa makanan yang sikit tu jatuh pun kekadang kita x perasan... Therefore, say thank to semut and its creator... :)



2. Semut yang tahan makian...
-Kesian kat semut, bile die ggit kite msti kite maki diorg an... Padahal salah kita, kita yang dok ganggu die cari makan... Kita pijak sarang dia... Mestilah diorg defend diri diorg an... Tapi diorg gak kene maki... Hehehe... tapi x pernah pun diorg nak berhenti wat keje diorg... X pernah pun give up... X macam kita, kene marah skit nak down... Dah x nak keje lagi... Simpan sifat dendam... Ape lah nak jadi kat manusia.. Ape kate kite ikut Saidina U'mar R.A... Tiap2 malam sebelum tidur, beliau akan memaafkan semua orang... Alanglkah hebatnya akhlak sahabat yang ditarbiah directly oleh Rasulullah S.A.W...

3. Semut yang sistematik...
-Sistematiknya semut sampai ramai yang jadikan semut sebaga
i bahan kajian... macam mana semut yang sekor akan panggil sume geng2 die untuk berkerja... kalau diorg jalan pun teratur je... Ada permaisuri, ada jeneralnya, ada semut pekerja... Semua akan wat kerja masing2... X de plak diorg nak cube nek pangkat (memang x bley pn, hehehe..).. Tapi diorg x pernah iri hati kat mereka yang di atas... Apsal aku x bley jadi permaisuri? Aku lagi cantik dari permaisuri... x pernah dengar diorg cakap gitu kan... (kalau faham bahasa semut pun x kan dengar diorg cakap gitu.. huhu...)


4. Semut yang kuat...
-Terkejut kan.. Semut yang kecik angkat bebanan yang besar... Macam kita, kalau Allah bebankan kita dengan sesuatu, mesti bebanan yang Allah Maha Tahu kita mampu untuk menanggung nya... Macam firmah Allah dalam Quran...

5. Semut yang berusaha...
-Aik? ada lagi semut nie.. x taw penat ker... Semut tetap wat keje die walaupun keje yang sama je tiap2 hari.... Kita? nak belajar sejam sehari pun malas... pergh... Kawe attack diri kawe sebenarnye.. hehehe....

6. Bantu-membantu...
-Semut sering bantu-membantu untuk meyelesaikan masalah.. Diorg tolong kawan diorg untuk meringankan beban kawan diorg kan... Kite? Bile diminta pun berat je nak tolong.. Padahal kawan baik kite... Bile diorg nak pinjam duit, mesti kite cari seribu alasan kan... Bak kata ayah kawe, orang yang pinjam duit dah menolak sifat malu diorg untuk meminta... So, jangan hampakan diri diorg.... bagi walaupun sedikit...

Penutupnya, ambiklah beberapa ibrah seperti:


1. Setiap yang dicipta Allah ada je hikmahnya, x kan dicipta-Nya sesuatu sia-sia...

2. Tafakkur A'lam walaupun kita memikirkan tentang sekecil2 makhluk, tentu terdapat tanda2 kebesaran Allah di ditu....

3. Jadilah seperti semut yang tabah dan x pernah kenal erti penat...

Ahad, 12 Jun 2011

Ketentuan Illahi...




Assalamualaikum...
Arini aku nk bercerite pasal aku xcdnt....


Kali ke-2 aku excident...


Tapi kali ni paling teruk...


Paling sakit..


Kali pertama orang yang langgar aku yang sakit teruk...


Kali ini Allah nak bagi peringtan...


Mungkin nak bagi peringatan dan menghapuskan dosa....
Think Positive...



Begini kesahnyer....

Tanggal 24 hb 2011....
Pada suatu malam yang dingin....
Bumi dibasahi hujan yang lebat sejak petang...
Aku menerima pesanan ringkas yang menyuruhku ke Mahallah Safiyyah untuk disscuss presentation Political Science...
Kami akan membentangkan pasal e-government pada esok harinya (rabu)...

Jam menunjukkan hampir ke 9.15...
Hujan mulai reda....
Aku pun start motosikalku MBW 3450 untuk ke Mahallah Safiyyah...
Hati aku mula gelisah sebab aku akan masuk ke Mahallah Muslimat...
Matilah aku, hati aku berbisik...

Tanpa membuang masa, takut hujan akan lebat semula...
Aku memasukkan gear 1 dan memerah throttle...
Keluar sahaja dari jalan kecil ke jalan besar IIUM...
Aku terlihat kelibat 135 LC yang bernombor plat KCR xxxx...
Aku tahu siapakah pemilik motor tersebut...

Aku pun segera memerah minyak untuk pergi lebih dekat untuk menyapa tuan punya motor itu...
Sesampainya aku di sebelah tuan punya motor tersebut...
Aku mula membrek motor kesayanganku itu...
Akan tetapi, dengan takdir Allah...
Tayar depan ku hilang kawalan...
Motorku rebah menyembah bumi...
Dengan aku-aku sekali turut mencium bumi...

Motorku terseret hingga naik ke divider jalan kiri...
Aku berada di lorong memotong saat aku jatuh...
Motorku menghentam divider lantas naik ke atas tanah...
Aku mula melepaskan genggaman aku...
Aku mula menggelungsur laju di atas rumput dan sedikit simen pejalan kaki...

Mataku memandang ke hadapan...
Apa yang aku nampak adalah sebatang pokok yang menghalang aku menggelunsur laju...
BUPPP!!!!
Peha kiriku menghentam pokok...
Aduh.... Sakitnya hanya ALLAH yang tahu...

Sesudahnya aku bangun...
Aku segera memeriksa keadaan tubuhku...
Kaki kiriku kebas....
Badanku sengal...
2 jari kiri ku berdenyut-denyut...
Tuan punya motor yang menyaksikan kemalanganku membantuku...
Dia menwarkan untuk menghantarku ke bilikku...

Motorku di biarkan di atas pejalan kaki...
Aku pun di hantar ke bilik...
Aku mandi membersihkan lumpur-lumpur pada diriku..
Aku mulai tempang sebelah kaki akibat terhentak pokok...
Aku menghubungi ibu bapaku, rakan disscussion dan juga beberapa temanku...

Disini di sertakan beberapa gambar untuk tatapan umum...
Betapa aku syukuri ke hadrat illahi....
Aku selamat tanpa kecerderaan yang berat....
Motorku masuk 'hospital'...
Kos perubatannya mencecah RM 500...
Hatiku menangis kesedihan...
Banyak kot kos dia...

hahaha...


Tapi syukur pada Allahn tuan punya badan masih bernyawa untuk menyambung kehidupan..


Meneruskan perjuangan...


Melakar coretan...


Syukran kepada sume yang ambil berat kat aku...


Seronoknya hidup berukhuwwah...


:)




Ibrah...


- Kesakitan kita tak seberapa kalau dibandingkan kesakitan yang dihadapi Kekasih kita Nabi Muhammad seperti hadithnya mafhumnya Rasulullah menaggung kesakitan 2 kali ganda dari ummat...


- Muhasabah semula diri, apakah yang telah kita lakukan sehingga ditimpa sedemikian..


- Bersangka baik kepada Allah...


- Allah nak bagi kafarah dosa...


- Mungkin kita terlalu sayangkan dunia, jadi Allah nak tarik sikit harta dunia bagi ingat kat Akhirat...


- Menyambung tali silaturrahim antara muslim (datang ziarah)....




p/s: SYUKUR tidak terhingga.... :) :) :)

Rabu, 25 Mei 2011

Think Positive...



Assalamualaikum...
Dah lama gak x update blog...
So, arini kite akan sama2 membincngkan akan tajuk Berfikiran Positif....
Adei.. Terase macam formal plak ye...
Hehehe...

Ok...
baru2 nie aku d timpakan musibah berbentuk kecelakaan...
so, spe yg tahu tu, tahulah kn...
yg x tahu tue jgn rsau, akan ada satu post khas mnceritakan pngalaman tersebut...

Seperti yg kite tahu, sume orang akan d timpakan musibah kn....
ada sesiapa yg x d tmpakan musibah tu mmg pelik lh...
so, d saat kite mnerime musibah atau ujian.
automatically, reflect balik kpd dri kite...
Ape yg kite dh lakukan smpai dpat musibah sedemikian???



Yup... ingatlah....
Sume Anak2 Adam mmbuat silap...
dan sebaik2 yg mmbuat ksilpn adh yg bertaubat...
mafhum dari hadith Baginda Rasulullah....

So, berbalik kepada musibah atau ujian...
musibah terbahagi kepada 2....
apa die????
yg pertama adlh kesenangan....
contoh nye???
dapat 4 flat lh kalau bg plajar U...
straight A klu budak2 skola....
tu sume musibah sebnarnya...
untuk apa???
untuk mnguji sama ada kita lalai atau bersyukur dgn apa yg d brikan Allah...

musibah yg kedua semestinye musibah kesusahan...
xcdnt, kematian, kehlngn harta...
tu sume bntuk2 musibah kesusahan...
apa sebabnya???
antranya nak bg kite ingt kt Allah...
mngkin kite dh lama lupe kt Allah..
sbb tu Allah bg musibah utk bg kite ingt kt DIA....
pernah ke kalau kita dah sakit kite ttp xingt kt Allah???
cnfrm2 lh kite slalu sbut...
Ya Allah, sakitnya kaki aku nie...
Sembukanlah pnyakitku ini...
btol x???
jgn nak nipu lah....
sbb bnde ni gak terreflect kpd dri aku gak....
manusia namanya....

Ada satu cite mngenai musibah...



Ada sekor monyet....
ia pnjat pokok kelapa...
dah nk sampai puncak...
tibe2 angin kencang pn datang...
die berpaut skuat2nya ada pokok tersebut...
dia selamat...
lepas tu datang pak angin sepoi2 lughah (bahasa)...
d sbbkan nyaman sekali...
dia pn tertido dan melepaskan pgngn kat pokok tersebut...
lalu jtuh ke bumi dan mati....

apa ibrah cite nie???
nak tnjuk...
angin yg kncng tu adalah musibah kesusahan...
mnyet tu dpat hadapi musibah ksshn dgn baik skli...
tp, dtg saje msibah ksnngn tau ujian ksnngn...
die trus terlena smpi mngorbankan nyawa sndri...

reflect kpd manusia....
kalau dtg musibah ksshn kat kite..
kite kuat dgn sntiase ingt kt ALLAH...
tp, bile dtg je musibah ksnngn...
confrim rmai yg lalai...
tidak bersyukur dgn apa yg d brikan..

jadi sahabat2 sekalian...
ingatlah....
ujian itu datg dgn plbagai bntuk dan rupe....
kalau kite d tmpakan mcelkaan...
mngkin ALLAH nk mnghpuskan dosa2 kite....
nk uji keimanan kite...
moge kite sama2 dpt mnghrnginya brpndukan hidayah Allah....
:)

Khamis, 19 Mei 2011

Short Semester (Sem 3)...



Assalamualaikum..

nak berkongsi pengalaman aku time short semester...

Definisi (Syaakir):
-Short Sem memang menggerunkan.... Sangat-sangat menggerunkan.... Paling menggerunkan....
-Masa berlalu dengan pantas.... Gi kelas satu hari macam gi kelas untuk seminggu...
-Bermakna, seminggu belajar topik untuk 2 minggu nye topik...
-Then, masa yang d doublekan menjadi satu masalah lain... Assignment yang patut di hantar selepas sebulan atau lebih akan dihantar dalam minggu ke 3 @ 4... (skang minggu ke-2)...

Permasalahan (Syaakir):
-Subjek yang susah...
-Ambik pulak satu subjek dari department HS iaitu Political Science...
-Mula2 macam bestkan... tapi, bila dah masuk kelas ditambah lagi dengan pressure short sem... KALUT!!!
-Tension mula menerkam diri... Lagi2 bila undi group kami kene present minggu depan (minggu ke-3)...
-Satu lagi, satu group ngan pompuan... Ni yg paling aku tension... X reti kot nak berkomunikasi ngan kaum wanita... Lagi2 bersemuka... berderau darah satu muka..
-Kalu untuk Bahasa Melayu plak ok lg sbb ambik ngan rumate... So, x lah rase kalut.. Ada je kwan ak kalut bersama.... X lonely sangat kan..
-Political Science plak aku ambik sorang je... Ada je kawan yang ambik sekali.. Tp x same lectrr... Adei....



Penyelesaian:
-Relax... Cool...
-Dapat nasihat dari kawan2...
-Dapat sokongan dari teman2..
-Jadikan seorang kwan yang agak power nie sebagai idola study... Die buley ambik, aku pun buley gak... :)
-Kawan ni ambik Usuluddin gak...
-Perangai pun lebih kurang sama je..
-Nak kate kembar pn x lah sebab aku nie hensem lagi.. hehehe..
-Kalu2 die baca blog nie, hrap die x rase bangga dan marah..
-Jangan marah ye Xxmxxi...

I'brah:
1) Melatih diri menghadapi tekanan dengan lebih efisyen..
2) Praktik Time Management yang lebih tersusun..
3) Merasai pengalaman baru.....
4) Bersyukur dengan apa yang ada...
5) Muhasabah balik keadaan diri...

Ahad, 15 Mei 2011

Naruto is still FIGHTING!!!



Pergh... Tajuk yg mntap kan.. hehehe...
Mesti tertarik untuk membaca lebih bnyak...
Jom kite singkap isi-isi yg bakal di ceritakan di bawah....

bandingkan diri kite dengan seorang kartun yg bernama Naruto...
Naruto ada jutsu hebat...
Naruto ada Taijutusu yg mntap...
Naruto ada pgngn hidup...
Naruto sntiase berusaha...
Naruto tidak mudah mengalah...
Naruto think out of box...
Naruto adalah Naruto...

Itulah yg aku ingin sampaikan di sini...
Jgn sngke aku menonton Naruto hnye skadar mennton...
Tp ambillh iktibar dan nilai2 yg bergune...
Memang diakui jalan cerite nye mmg tahap genius...
mcm mne lh otak jepun nie reka cite...

So, ape yg pntng kite cntohi sikap2 Naruto...


1. 'Way of Ninja'
-kalau anda peminat setia Naruto dari episod satu... Tntu anda di ajar yang Naruto mempunyai satu moto iaitu tidak akan menarik kata2nya semula...

2. Mempengaruhi orang
-dia beruapaya mempengaruhi orang disekelilingnya... mengubah kebencian kepada kasih sayang...

3. Matlamat yang besar
-dia aim kepada satu matlamat yang besar... dia ingin menjadi hokage... mmg mustahil kalau didngar.. tp die ttp berusaha ke arahnya...

4. Gigih berusaha
-die sring berusaha berlatih memperbaiki teknik kerana dia tidak lahir dikurniakan dengan bakat atau pndai untuk menyerap teknik... tp dengan usha die, die mmpu utk menjadi ninja yg terhebat shngge mmpu mnewaskn PEIN...

5. Persahabatan...
-kitelihat mcm mne kuat pershbtn de dgn sasuke... walaupun sasuke mnjurus ke arah kejahatn.. tp die ttp nk bawa sasuke plang ke jalan yg benar....

so, jnganlah kite melihat kartun tiada faedahnye... walaupn ia adalah satu keseronokan... tp klu lhat dari perspektif yg berbeza.. Insya Allah ada je Ibrah...

p/s: sape2 nk Anime Naruto, buleylh mnx kt saya... Full-Episod lg tue.. hehehe....